Overslaan en naar de inhoud gaan

Pers

Barcelona, ​1 februari 2022 – Een door de Universiteit van Valencia en het onderzoekscentrum DENTAID uitgevoerd onderzoek, gepubliceerd in Journal of Oral Microbiology, brengt voor het eerst het scheuren van het membraan van het virus SARS-CoV-2 in beeld bij het in contact komen met cetylpyridinium chloride (CPC), een chemische verbinding die in sommige mondspoelingen voorkomt.       

Aangetoond is dat het virus SARS-CoV-2 een sterke affiniteit heeft tot mondweefsel en zich actief verdubbelt in de speekselklieren. Dat is de reden dat het speeksel van besmette personen meestal een grote hoeveelheid van dit virus bevat. Dit suggereert dat het verlagen van de besmettelijke hoeveelheid virus in de mond een manier zou kunnen zijn om de verspreiding ervan te beperken. Wat dit betreft, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat sommige mondspoelingen in staat zijn om een aantal via de lucht verspreide virussen (zoals het griepvirus, een aantal coronavirussen en zelfs het virus SARS-CoV-2) te inactiveren.

Om het risico op het overdragen van het virus SARS-CoV-2 in de tandartspraktijk te helpen beperken, raden meerdere tandheelkundige verenigingen op dit moment het gebruik van mondspoelingen met CPC aan. Met het onderzoeksverslag, dat dr. Manuel Bañó en dr. Rubén León, onderzoekers verbonden aan het onderzoekscentrum DENTAID, en een onderzoeksgroep van de door prof. dr. Ismael Mingarro geleide afdeling Biochemie en Moleculaire Biologie van de Universiteit van Valencia, hebben ondertekend, wordt het onderzoek afgerond en wordt het mechanisme van de antivirale activiteit van CPC verklaard. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de antivirale werking van CPC wordt bepaald door zijn vermogen om het membraan van het virus SARS-CoV-2 te scheuren. Zoals andere onderzoeken hebben aangetoond, beperkt dit het vermogen van het virus om menselijke cellen te besmetten.

Membraan SARS-CoV-2

Het mechanisme van antivirale activiteit van CPC
In het onderzoek zijn virusachtige deeltjes gegenereerd die het virus SARS-CoV-2 nabootsen. Zoals aangegeven door prof. dr. Ismael Mingarro, bevatten deze deeltjes de vier structuureiwitten van het virus en hebben ze dezelfde grootte en vorm als de virale deeltjes van het virus SARS-CoV-2. Het enige verschil met de virale deeltjes van het virus SARS-CoV-2 is dat de virusachtige deeltjes geen erfelijk materiaal bevatten, waardoor ze niet besmettelijk zijn.

De gegenereerde virusachtige deeltjes zijn behandeld met CPC. Gezien is hoe de deeltjes die in contact waren gekomen met CPC uiteenvielen. “Dit is met elektronenmicroscopie waargenomen. Hiermee kon men aantonen hoe de deeltjes scheuren wanneer ze met CPC in contact komen”, merkt prof. dr. Ismael Mingarro op.

De resultaten laten verder zien dat CPC reeds bij een concentratie van 0,05% de integriteit van coronavirusachtige deeltjes aanzienlijk aantast.  Deze resultaten bevestigen het werkingsmechanisme waarbij cetylpyridinium chloride (CPC) op het membraan van het virus SARS-CoV-2 inwerkt en vervolgens afbreekt”, verklaarde dr. Manuel Bañó, als onderzoeker verbonden aan het onderzoekscentrum DENTAID.

CPC, een belangrijk bestanddeel van veel mondspoelingen, werkt als een antisepticum – het verdrijft bacteriën en andere micro-organismen (bv. virussen). Zijn unieke structuur stelt CPC in staat om virale membranen af te breken, waardoor het tegen een uiteenlopende groep omhulde virussen (zoals het griep- en herpesvirus) kan optreden.

Deze resultaten dragen bij aan de bevestiging van het mechanisme waarbij CPC op het virus SARS-CoV-2 inwerkt door zijn membraan of omhulsel af te breken. Eens te meer wordt bevestigd dat nader onderzoek nodig is om tot behandelingen te kunnen komen waarbij mondspoelingen een rol zouden kunnen spelen in de strijd tegen het virus SARS-CoV-2.

Dit onderzoek verklaart het mechanisme waarbij CPC het membraan van het virus SARS-CoV-2 kan afbreken. Het is belangrijk omdat het de basis legt voor toekomstige onderzoeken om aan te tonen dat het gebruik van mondspoelingen een aanvullende manier is om door virussen (zoals het griep- en coronavirus) overgedragen besmettelijke luchtwegaandoeningen tegen te gaan, voegde dr. Bañó toe.

Lees persbericht