Overslaan en naar de inhoud gaan

Als je tanden mogen kiezen...
Rookvrij! Ook jij?

Ruim 1 op de 5 Nederlanders rookt. Roken heeft niet alleen een negatieve invloed op de algehele gezondheid, maar ook op het gebit en de mondgezondheid. Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol in het signaleren, adviseren, behandelen en verwijzen van patiënten die willen gaan stoppen met roken. Dus ook jij! Hoe ga jij als mondzorgprofessional om met patiënten die roken? Geef je bijvoorbeeld weleens een rook-stop-advies?

Dentaid start in samenwerking met SineFuma de landelijke campagne ‘Als je tanden mogen kiezenRookvrij! Ook jij?’ met als doel:

  • Meer mensen een rookvrij leven gunnen
  • Samen het succespercentage stoppen-met-roken te verhogen
  • Samen werken aan het behoud van een gezonde mond en eigen dentitie

Hoe kan je patiënten helpen? 

Informatie voor de patiënt

Om je te ondersteunen in het advies naar de patiënt, hebben we een pakket ontwikkeld met o.a. een Very Brief Advice (VBA) en voorlichtingsmaterialen, die je kunt meegeven aan patiënten en kunt delen op je website en socials. De digitale versies vind je in de mediamap.

Naar de mediamap

Heb je behoefte aan meer achtergrondinformatie en (papieren)materialen om de patiënt optimaal te kunnen begeleiden in het stoppen-met-roken-traject, dan kun je ook een ICO Groep-avond aanvragen over dit onderwerp.

Aanvragen materialen of ICO Groep

Webinar Mondgezondheid & Roken

Als onderdeel van de campagne ‘Als je tanden mogen kiezen… Rookvrij! Ook jij?’ heeft Dentaid, in samenwerking met SineFuma en NVM-Mondhygiënisten, op dinsdagavond 3 oktober een webinar gegeven aan ruim 350 mondzorgprofessionals over Mondgezondheid & Roken. In deze webinar kwam aan bod:

  • de invloed van (stoppen met) roken op de mondgezondheid,
  • wat jij als mondzorgprofessional kan doen aan de hand van de methode Very Brief Advise en
  • hoe een stoppen-met-roken traject eruit ziet.

Kijk het webinar terug

Accreditatie KRM

Voor dit webinar is 1,5 KRM punt toegekend. Bij de deelnemers die een KRM nummer hebben opgegeven is dit verwerkt.  

Op de foto v.l.n.r.:
Manon van Splunter-Schneider van NMV-Mondhygiënisten, Diede Heestermans van Dentaid, Linda van Rooijen en Christien Stoker van SineFuma

De kracht van samenwerking

Mondzorgprofessionals worden in de praktijk regelmatig geconfronteerd met patiënten die roken en de gevolgen hiervan voor de mond. Uit onderzoek blijkt dat het actief verwijzen van een patiënt voor stoppen met-roken-begeleiding 13 keer effectiever is dan de patiënt te adviseren zichzelf aan te melden. 
SineFuma helpt rokers om te stoppen en dit ook vol te houden. Zij bieden individuele en groepsbegeleiding aan, die volledig vergoed wordt vanuit de basiszorgverzekering. Dentaid BeNeLux heeft in samenwerking met SineFuma ondersteunende materialen ontwikkeld om mondzorgprofessionals te helpen met het rook-stop-advies.