Overslaan en naar de inhoud gaan

Als je tanden mogen kiezen...
Rookvrij! Ook jij?

Ruim 1 op de 5 Nederlanders rookt. Roken heeft niet alleen een negatieve invloed op de algehele gezondheid, maar ook op het gebit en de mondgezondheid. Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol in het signaleren, adviseren, behandelen en verwijzen van patiënten die willen gaan stoppen met roken. Dus ook jij! Hoe ga jij als mondzorgprofessional om met patiënten die roken? Geef je bijvoorbeeld weleens een rook-stop-advies?

Dentaid start in samenwerking met SineFuma de landelijke campagne ‘Als je tanden mogen kiezenRookvrij! Ook jij?’ met als doel:

  • Meer mensen een rookvrij leven gunnen
  • Samen het succespercentage stoppen-met-roken te verhogen
  • Samen werken aan het behoud van een gezonde mond en eigen dentitie

Schrijf je in voor de (gratis) webinar Mondgezondheid & Roken  

Hoe kan je patiënten helpen? 

Informatie voor de patiënt

Om je te ondersteunen in het advies naar de patiënt, hebben we een pakket ontwikkeld met voorlichtingsmaterialen, die je kunt meegeven aan patiënten en kunt delen op je website en socials.

Naar de mediamap

(Gratis) Webinar Mondgezondheid & Roken

Op dinsdagavond 3 oktober organiseren Dentaid en SineFuma een webinar speciaal voor mondzorgprofessionals over Mondgezondheid & Roken. Tijdens deze webinar vertellen wij je meer over de invloed van (stoppen met) roken op de mondgezondheid, wat jij als mondzorgprofessional kan doen aan de hand van de methode Very Brief Advise en hoe een stoppen-met-roken traject eruit ziet.

Schrijf je hier in voor de webinar

Meld je op tijd aan, want er is een maximum aantal plekken beschikbaar.

Algemene informatie

Datum:  dinsdag 3 oktober 2023
Duur: 19:00u – 21:00u (inloop vanaf 19.00u, programma begint stipt 19.30u)
Locatie: online via Teams webinar
KRM accreditatie in aanvraag

Programma webinar
19.00 - 19.30  Dentaid Inloop. We beginnen stipt 19.30 uur met het programma
19:30              Dentaid    Kort welkomstwoord
19:30 – 19:45  NVM Opsteker voor mondhygiënisten
19:45 – 20:00   Dentaid      Over Mondgezondheid & Roken: Welke risico’s zijn er voor jouw patiënt?
20:00 – 20:45  SineFuma    Wat kan jij bijdragen? Het traject en het Very Brief Advice (VBA)
20:45 – 21:00   Dentaid       Vragen en uitloop
 
Win een studiereis van Smiles.world naar Valencia!

Onder de deelnemers van de webinar wordt een Smiles.world studiereis naar Valencia verloot! Deze studiereis heeft als thema ‘Een rookvrije generatie’ met longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker als sprekers. Na afloop van de webinar zal onder alle aanwezige deelnemers de reis worden verloot, de winnaar ontvangt van Dentaid persoonlijk bericht.

De kracht van samenwerking

Mondzorgprofessionals worden in de praktijk regelmatig geconfronteerd met patiënten die roken en de gevolgen hiervan voor de mond. Uit onderzoek blijkt dat het actief verwijzen van een patiënt voor stoppen met-roken-begeleiding 13 keer effectiever is dan de patiënt te adviseren zichzelf aan te melden. 
SineFuma helpt rokers om te stoppen en dit ook vol te houden. Zij bieden individuele en groepsbegeleiding aan, die volledig vergoed wordt vanuit de basiszorgverzekering. Dentaid BeNeLux heeft in samenwerking met SineFuma ondersteunende materialen ontwikkeld om mondzorgprofessionals te helpen met het rook-stop-advies.