Tanderosie
Voorkom tanderosie en voorkom zo verdere problemen
Dat er in uw tanden en kiezen gaatjes kunnen ontstaan, weet u ongetwijfeld. Er is echter ook een andere manier waarop uw tanden beschadigd kunnen raken: tanderosie. Hierbij lost het glazuur van uw tanden op zonder dat u er erg in heeft. Het gevolg? Uw tanden verkleuren, worden vaak dunner, krijgen een gelige kleur én worden zeer gevoelig. Als u weet hoe tanderosie ontstaat, kunt u proberen dit te voorkomen.
Ons gebit komt meerdere keren per dag in aanraking met eten en drinken. Daarin zitten o.a. zuren die een aanslag plegen op onze tanden en kiezen. Ons speeksel biedt daartegen een natuurlijke bescherming: de zuren worden geneutraliseerd. Als het gebit maximaal 7 x per dag te maken krijgt met zo’n zuurstoot uit eten en drinken, krijgt het tandglazuur de kans om zich te herstellen.
Het glazuur lost op...
Maar: ons consumptiepatroon verandert, we eten en drinken steeds vaker. En datgene wat we nemen, bevat ook steeds meer zure bestanddelen. Zo krijgt het tandglazuur geen kans om te herstellen. Hierdoor kan tanderosie ontstaan: het glazuur ontkalkt en lost makkelijker op.
Er is sprake van tanderosie wanneer tandglazuur of de blootliggende tandwortel wordt opgelost door zuren die niet afkomstig zijn van mondbacteriën. Deze zuren zijn vaak aanwezig in veel voedingsmiddelen, dranken en voedingssupplementen. Soms beseffen we dat niet eens: kijk maar eens op een willekeurig etiket van een frisdrank en zie hoeveel zuren dat drankje bevat… |
Oorzaken van tanderosie
Tanderosie wordt vooral veroorzaakt door:
- Zuren in frisdranken, energy drinks, vruchtensappen, appelsap en sportdrankjes
- Zuur snoepgoed
- Ook voedsel dat als gezond wordt aangemerkt bevat zuren: denk aan sinaasappels en appelen maar ook yoghurt, appelmoes, rabarber of koolzuurhoudend mineraalwater
- Maagzuren (bijv. overgeven door boulemia, anorexia of alcoholisme)
- Bepaalde medicijnen (‘pufjes’ bij COPD)
- Voedingssupplementen, vitamine C kauwtabletten
Maar ook maagzuur (dat via oprispingen of overgeven in de mond komt) kan een boosdoener zijn.
Vooral bij een goede mondhygiëne!
Hoe gek het misschien ook klinkt: tanderosie komt vooral voor bij een goede mondhygiëne. Als het tandoppervlak goed schoon is, kan het zuur sterker op het tandglazuur inwerken. Een goed poetsadvies is daarom zeer belangrijk: heeft u iets zuurs gegeten of gedronken? Spoel met water of melk na. En wacht een uur met poetsen nadat u iets zuurs in de mond gehad heeft.
Sluipend gevaar
Glazuur dat eenmaal opgelost is, komt niet meer terug. En het tandbeen dat onder uw glazuur ligt, is extra vatbaar voor slijtage en gaatjes. Blootliggend tandbeen zorgt er bovendien voor dat uw tanden heel gevoelig worden. Tanderosie begint vaak zonder dat u er erg in heeft. De eerste signalen zijn lastig te herkennen, eigenlijk kan dat alleen door de tandarts of mondhygiënist. Reden genoeg dus om extra alert te zijn op dit sluipende gevaar.
Tanderosie is een groeiend probleem. Momenteel is tanderosie bij ongeveer 30% van de volwassenen en 20% van de kinderen in meer of mindere mate aanwezig. Dit aantal neemt alleen maar toe. |
De oplossing: Fluor•Aid
Een natriumfluoride mondspoelmiddel met een veilige zuurgraad kan u helpen om het tanderosieproces te remmen en/of te stoppen. Dit draagt ertoe bij dat de glazuurkristallen, die het tandglazuur beschermen tegen een zuurstoot, minder oplosbaar zijn (de glazuurkristallen lossen namelijk pas op bij een pH van 5,1 of lager).
Veel natriumfluoride mondspoelmiddelen hebben een lage pH-waarde (<5), waardoor er tijdens het spoelen een zuuraanval ontstaat die tanderosie juist in de hand werkt. De oplossing voor dit probleem? Fluor•Aid; een mondspoelmiddel met 0,05% natriumfluoride en een veilige pH-waarde van 6,1. Fluor•Aid bevat geen alcohol of ethanol of kleurstoffen. Daarom wordt Fluor•Aid door de tandheelkundige professie veelvuldig geadviseerd aan patiënten met actieve cariës en tanderosie.
Nuttige tips Bescherm uw gebit tegen tanderosie!
|