Tandheelkundige Implantaten: Een goede mondverzorging is essentieel

Tandheelkundige implantaten

Pas op voor ontstekingen rondom het implantaat!

Wie een tand of kies kwijtraakt, kan deze vervangen door een tandheelkundig implantaat. Dat gebeurt regelmatig: jaarlijks worden er in Nederland en België meer dan 150.000 tandheelkundige implantaten geplaatst. Een goede mondhygiëne is daarbij absoluut vereist. Want net als bij natuurlijke tanden en kiezen kan rondom een implantaat een tandvleesontsteking optreden. Het implantaat kan dan zelfs verloren gaan…

 

  • Effectieve intensieve mondverzorging bij en na tandheelkundige behandelingen
  • Anti-tandplaque
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit
  • Slechts 30 seconden spoelen

 

 

Sneller botafbraak

Net als bij natuurlijke tanden en kiezen kunnen ook bij tandheelkundige implantaten ontstekingen ontstaan. Dit worden ‘peri-implantaire infecties’ genoemd, onderverdeeld in peri-mucositis en peri-implantitis.
Deze ontstekingen rondom het implantaat komen sterk overeen met de mondproblemen gingivitis en parodontitis bij natuurlijke tanden en kiezen. Het belangrijkste verschil is echter dat het proces van botafbraak veel sneller verloopt bij een implantaat dan bij een natuurlijk gebitselement.

De belangrijkste risicofactoren voor peri-mucositis en peri-implantitis zijn:

  • Onvoldoende mondhygiëne
  • Roken
  • Parodontitis
  • Genetische belasting
  • Ongecontroleerde diabetes mellitus

Is dit te voorkomen?

Tandvleesontstekingen bij natuurlijke tanden en kiezen kunnen worden voorkomen door een optimale mondhygiëne waarbij de tandplaque wordt verwijderd. Datzelfde geldt voor peri-mucositis: ook deze ontsteking kunt u in principe met de juiste mondhygiëne voorkomen. Hierbij is het wel belangrijk dat er een gerichte behandeling wordt opgestart door uw tandarts en mondhygiënist. Nadat uw gebit grondig professioneel gereinigd is, kunt u thuis zelf aan de slag met een gedegen mondhygiëneplan. Daarbij moet u gebruik maken van diverse hulpmiddelen, zoals de juiste implantaatborstel, interdentaal borstels, stokers en floss in combinatie met producten die anti-plaque werken. Zo kunt u voorkomen dat de situatie verergert en uitmondt in peri-implantitis.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 80% van alle patiënten met implantaten peri-mucositis heeft. Peri-implantitis blijkt aanwezig te zijn bij 28 tot 56% van de patiënten.

Peri-implantitis? Direct naar de implantoloog!

Is er toch sprake van peri-implantitis dan is het noodzakelijk dat u direct wordt doorverwezen naar de implantoloog die uw implantaat heeft geplaatst. Deze kan dan op tijd ingrijpen met behulp van chirurgie.

Voor de ondersteuning van de behandeling van peri-mucositis en peri-implantitis kiezen deskundigen meestal voor producten met Chloorhexidine. Chloorhexidine zorgt namelijk voor minder plaque en wordt daarom vaak aangeduid als ‘de gouden standaard’ voor ondersteuning bij peri-mucositis en peri-implantitis.

De kracht van Vitis Gezond Tandvlees en Perio•Aid

Dentaid heeft diverse producten in het assortiment die de behandeling van problemen rondom implantaten ondersteunen. Deze producten zijn samengebracht in de productseries Vitis Gezond Tandvlees en Perio•Aid. Omdat iedere situatie anders is, kan per patiënt een persoonlijk behandeladvies worden opgesteld.

Vitis Gezond Tandvlees
Vitis Gezond Tandvlees is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor patiënten die dagelijks een geringe ondersteuning nodig hebben om de implantaten in goede conditie te houden., maar waar de mondgezondheid nog niet helemaal op orde is. Vitis Gezond Tandvlees helpt bij het voorkomen van peri-implantaire problemen, maar is ook erg effectief in de nazorg.

Perio•Aid
De Perio•Aid producten zijn zeer geschikt bij het ondersteunen van de tandheelkundige behandeling van peri-mucositis en peri-implantitis.
De effectiviteit van de Perio•Aid producten is voor een groot gedeelte gebaseerd op de werkzame stof Chloorhexidine. Deze stof wordt vanwege de uitstekende eigenschappen vaak aangeduid als ‘de gouden standaard’ ; een ideale ondersteuning dus bij de behandeling van diverse aandoeningen. Daarnaast bevatten de Perio•Aid producten Cetylpyridinium Chloride, een stof die eveneens een ‘anti-plaque’ werking heeft én die de werking van Chloorhexidine versterkt.

Effectief én patiëntvriendelijk

Perio•Aid is zowel geschikt voor tijdelijk gebruik bij intensive care (Perio•Aid Mondspoelmiddel) alsook voor langdurig gebruik (Perio•Aid Gel en Perio•Aid Maintenance). Gebruikers ervaren de alcoholvrije Perio•Aid producten als zeer prettig omdat deze zeer patiëntvriendelijk, alcoholvrij en mild in de mond. 
Logisch dus dat Perio•Aid door veel tandartsen, kaakchirurgen, implantologen, parodontologen en mondhygiënisten wordt voorgeschreven.

De juiste borstel

Voor de dagelijkse reiniging van het implantaat en/of de stegconstructie biedt Dentaid vier specifiek vormgegeven implantaatborstels.
Het assortiment wordt compleet gemaakt met twee typen ragers. Voor het reinigen van de zijdelingse delen van het implantaat kunt u gebruik maken van de Interprox Premium rager; met de Interprox Plus rager reinigt u de implantaten die verbonden zijn door de steg waar een prothese op klikt (of onder een vaste brug op implantaten).

De beste keuze

Om het implantaat en het tandvlees hieromheen in optimale conditie te houden zijn vaak speciale middelen nodig. Dentaid biedt een compleet assortiment producten voor een optimale dagelijkse zorg van uw implantaten. Uw tandarts of mondhygiënist vertelt u graag wat voor uw mondsituatie de beste keuze is.

Relevante producten
Perio Aid
Vitis Implant Care
Interprox
Vitis Gezond Tandvlees